• Vita Crystal Extra Brainy kapszula 120db
Vita Crystal Extra Brainy kapszula 120db
Nincs készleten, beszerzés 2-5 munkanap

Vita Crystal Extra Brainy kapszula 120db

20 215,00 Ft
ÁFÁ-val együtt
Egységár: (168,46 Ft / db)
Hozzáadás a kívánságlistához
Leírás
Az idegrendszer a csontvelő felől is regenerálódik.
„ha elérnénk, hogy több „gyógyító” őssejt keringjen a vérben, és azokból többet tudnánk becsalogatni az agyba, akkor több új sejt keletkezhetne az agyba
‚ Y ’ kromoszómát tartalmazó idegsejteket talált nők agyában
Mezey Éva kutató
Amerikai Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet Neurológiai Intézetének kutatója.
Az idegsejtek újratermelődjenek? IGEN
Valószínűleg ennek a regenerációs mechanizmusnak a kapacitása nem elég nagy ahhoz, hogy kompenzálja azt a tömeges pusztulást, ami ezeknél a betegségeknél bekövetkezik. (…) Itt látom egyébként a gyógyítás lehetőségeinek titkait. Esetleg fel tudjuk emelni ezt a regenerációs kapacitást olyan szintre, ami egy komolyabb sérülés esetén is rendbe tudja hozni az agyat. Tehát ha elérnénk, hogy több „gyógyító” őssejt keringjen a vérben, és azokból többet tudnánk becsalogatni az agyba, akkor több új sejt keletkezhetne az agyban.
Az agy a központi idegrendszernek a koponyaüregben elhelyezkedő része.
Szerkezete különlegesen bonyolult lehet, például az emberi agy több mint 100 milliárd neuronjának (idegsejtjének) mindegyike akár 10 000 másik neuronhoz is kapcsolódhat, azaz egy-egy neuronnak akár 10 ezer szinaptikus (inger) kapcsolata lehet más agysejtekkel.
Az ingerületátvivő anyagok vagy neurotranszmitterek specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig, illetve az izom- vagy mirigysejtekig, a szinapszison "átúszva" üzenetet szállítsanak. Ilyen például az acetilkolin, dopamin, noradrenalin, szerotonin. Legtöbbjük az idegrendszerben termelődik, csak ott található meg és ott fejti ki hatását, de vannak, amelyek a vérben szétterjedve is fejtenek ki hatást (például adrenalin).
A tudat és intelligencia, ezen belül például az érzékelés, megismerés, figyelem, memória és érzelmek központja az agyban van.
Szintén az agy (főleg annak kisagyi része) felelős az álló testhelyzet valamint a mozgás vezérléséért. Lehetővé teszi a kognitív, a motoros és egyéb tanulási formákat.
Számos feladatot automatikusan, tudatos közreműködés nélkül is képes ellátni, mint például az érzékszervek ingereinek szűrése, a járás és más mozgásformák vezérlése vagy a homeosztázis biztosítása (pl. vérnyomás, testhőmérséklet, testnedvek összetételének és kémhatásának állandósága).
A szomatikus idegrendszer
A szomatikus idegrendszer a teljes test (a zsigerek kivételével), azaz a testfal és végtagok érző és mozgató beidegzését látja el. Központi része az agy és gerincvelő, környéki részei az érző és mozgató idegek.
A vegetatív idegrendszer
A vegetatív idegrendszer az idegrendszer azon része, amely a szervezet belső egyensúlyáért felel, az akarattól független működések szabályozását látja el. Központi részei a hippokampuszban, a köztiagyban, az agytörzsben találhatóak. A gerincvelő bizonyos sejtcsoportjai szintén részt vesznek a vegetatív idegrendszer működésében. Környéki részei a vegetatív idegrostok és a vegetatív idegdúcok. A vegetatív idegrendszer a belszervek (zsigerek) beidegzését látja el, mint például a szív, a tüdő, a máj, a belek, a nyál-, az emésztő-, és a verejtékmirigyek. Ugyanúgy ahogy a szomatikus idegrendszer működése, a vegetatívé is reflexkörökön alapul.
Részei a szimpatikus idegrendszer és a paraszimpatikus idegrendszer.
Az ember agyának fejlettsége – és ennek következményeként – a logikus és elvont gondolkodásra való képessége, a beszélt és írott nyelv használata, az egyéni és kollektív tudatosság révén emelkedett ki az állatvilágból, cél-tevékenységgel: munkával.
Ki ne szeretne okosabb lenni?
Több tanulmány foglalkozott azzal, hogy agyi kapacitásunknak csak töredékrészét használjuk.
Régi vágyunk, a könnyebb tanulás és a hatékonyabb memória kiaknázása.
Szeretnénk javítani szellemi képességeinken, ami az élet minden területén sikeresebbé tehet minket.
A kor előrrehaladtával…
Szerveink teljesítőképessége lecsökken.
Agyunk térfogata kisebb lesz.
Megjelenik egyfajta szubjektíven érzékelhető feledékenység.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesítménye nagymértékben leromlik.
A kor előrrehaladtával jelentős változások jelennek meg a szervezetünkben. Megfogyatkozik a csont és izomtömeg, és egyes szervek teljesítőképessége, funkciója is lecsökken, így például agyunk térfogata is kisebb lesz. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a teljesítménye nagymértékben leromlik. Általában azonban 50-60 éves kor után megjelenik egyfajta szubjektíven érzékelhető feledékenység.
http://www.origo.hu/tudomany/20110726-az-emberi-agy-terfogata-csokken-az-eletkorral.html
B3-vitamin (nikotinamid)
Mi az élettani szerepe a szervezetben?
B3 vitamin szükséges két életfontosságú anyag - a NAD és NADP - képződéshez, amelyek révén energiát nyerünk a táplálékból. Nélkülözhetetlen a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséhez, valamint a sex hormonok, az epe és gyomornedvek normális keletkezéséhez és az idegrendszer kiegyensúlyozott tevékenységéhez. Az idegrendszer működésében betöltött szerepe miatt fontos lehet olyan agyi funciókban, mint a memória és az emlékezés. Ezen ismert élettani hatásain túlmenően részt vesz a glükóz anyagcserében. Katalizálja a szervezet számára fontos prosztaglandinok szintézisét.
Nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, az agyműködéshez és a bőr számára. Több száz enzim kofaktora, a legtöbb elektronátadási folyamat szereplője. Segít egyensúlyban tartani a vércukor és a koleszterin szintet. Részt vesz a gyulladások kezelésében és az emésztés támogatásában is.
Részt vesz az agyi ingerülettovábbító anyagok lebontásában. Fokozott bevitelének rendkívül nagy szerepe van, mind depresszív, mind skizofrén állapotokban.  Hiányában az adrenalin kóros irányba bomlik le, és ez fokozza a skizofrénia tüneteit. Ez a hatás érvényesül anorexiában is.
A vér zsírszintjének szabályozásában szerepe kettős: bevitelekor zsírsav felszabadulás figyelhető meg, míg krónikusan koleszterin (lipoprotein) csökkentő hatással rendelkezik.
Foszfatidilszerin
A foszfatidilszerin természetes módon előforduló foszfolipid, amely átfogóan bizonyítottan képes a mentális képességeid és az agyi funkcióid fokozni. Életfontosságú ahhoz, hogy egészségesen működjön az agyad, és egyszerűen képes vagy vele folyamatosan karbantartani az idegrendszered és a memóriád.
A foszfolipidek fogyasztása már réges régen bizonyítottan képes csökkenteni, megállítani sőt visszafordítani szinte az összes öregedéssel együtt járó agyi csökkenést.
A foszfatidilszerin (PS a továbbiakban) ráadásul extrém jól felszívódik, könnyedén belép az agyadba és a tested is számtalan módon fel tudja használni.
Hogyan működik a foszfatidilszerin az agyadban?
Ha már az agyadban van, akkor a PS molekula összeolvad az idegsejtjeid sejt membránjával. Így segíti a sejtszintű energia termelést, a belső állandó, normális környezetet, amely életfontosságú a sejtjeid számára. Ezzel az összeolvadással fokozza a neurotranszmitter funkciókat, azoknak kibocsátását és felvételt.
A károsodott sejtek regenerálása
Az idegsejt integritás megtartása
A neurotranszmitterek által adott jelzések hatékonyabbá tétele
Koncentrációs képesség javítása
Kedélyállapot javítása
Memória fejlesztése
Javítja a tápanyagok felszívódását az agyban
Javítja a sejtek egymás közti kommunikációját
Kolin
A kolin egyike azon kevés anyagoknak, amelyek át tudnak hatolni a vér-agy gáton, amely többek között megvédi az agyat a napi étrend változásainak hatásaitól. Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol acetilkolin, az emlékezést segítő vegyület képződik belőle.
Serkenti az agyműködést (szellemi frissesség, koncentrálás, javítja az emlékezőképességet)
Koncentrált erőfeszítés közben szükséges idegközvetítő anyagot termel, elősegíti az idegrendszer optimális működését
Lazító, nyugtató hatású
Hasznos lehet frontérzékenység esetén
Segít leküzdeni az időskori emlékezetvesztést, megkönnyíti az idegimpulzusok haladását
Hiánytünetek lehetnek:
Fejfájás
Ingerültség
Alvászavar
Feledékenység
Koncentrációs problémák
Rövid koncentrációs képesség
Képtelen tartósan örülni
Folsav
A folsav, vagyis a B9-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, az agyi funkciók megfelelő működésének biztosításában, illetve a depresszió elleni küzdelemben.
Ma már sok élelmiszert dúsítanak folsavval, mégis a legtöbb ember szervezetébe általában nem jut be megfelelő mennyiség. Ennek oka lehet például az egyoldalú táplálkozás, ha valaki nem eszik eleget a folsavban gazdag ételekből (sötétzöld leveles zöldségek, keresztesvirágzatúak, tojássárgája, hüvelyesek stb.).
A folsavnak az agyunkra is nagy hatása van, ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben, az koncentrálási nehézségeket, memóriazavarokat, illetve a kognitív képességek csökkenését jelentheti. Emellett a folsavval kapcsolatban megállapították, hogy hiánya növelheti a depresszió és a hangulatzavarok kialakulásának esélyét.
Glabridin
Memóriát javító hatás,
Neuroprotektiv hatás
A glabridin csökkenti az agy kolinészteráz tevékenységét, mely a kognitív funkciók, a gondolkodás, a memória javulását eredményezi.
Sérülés, érelzáródás esetén csökkenti az agyi infarktus méretét.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18048062
Szkopolaminnal indukált amnézia tüneteit jelentős mértékben képes volt ellensúlyozni a passzív elkerülés és labirintus tesztekben.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18484526
Szőlőmag kivonat
A szőlőmag kivonat képes áthatolni a vér-agy gáton, védelmet nyújtva ezzel az agynak és az idegrendszernek is. A szem gyulladásos állapotait enyhítheti, és növelheti annak kontrasztérzékenységét, javíthatja a látóképességünket.
A szőlőmag kivonat képes áthatolni a vér-agy gáton, védelmet nyújtva ezzel az agynak és az idegrendszernek is. A szem gyulladásos állapotait enyhítheti, és növelheti annak kontrasztérzékenységét, javíthatja a látóképesséünket.
A szőlőmagkivonat hasznos lehet a figyelemzavar kezelésében is, mivel az OPC (oligomer proantocianidinek) átjut a vér-agy gáton, és az agyban a neurotranszmitterek és a hormonok szabályozását képes befolyásolni. A szőlőmagkivonat hatóanyagai védik az idegeket és az agyszövetet az oxidatív támadásoktól, ezzel csökkentve a demenciás betegségek rizikóját.
Segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól.
Astragalus
Az Astragalus gyökér hatóanyagai a telomeráz enzim aktiválásával lassítják a telomer rövidülést, így lassítva az öregedést
A NADH erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és kulcsszereplő az energiatermelésben
Az NADH teljes nevén nikotinamid-adenin-dinukleotid. Ez egy olyan komplex vegyület, amely többek között B3-vitaminból (niaciamid, nikotinamid) épül fel. Jork Birkmayer professzor, a bécsi Birkmayer Institute for Parkinson’s Therapy igazgatója, elsőként alkalmazta klinikai gyakorlatban az NADH-t. Sok beteg esetében találta hasznosnak Parkinson-kór, Alzheimer-kór, depresszió és krónikus fáradtság esetén.
Egy kisebb tanulmány során, amelyet Alzheimer-kóros betegek körében végeztek, Birkmayer azt tapasztalta, hogy a nyolc-tizenkét héten át, reggeli előtt elfogyasztott napi 10 mg-nyi NADH meglepő javulást eredményezett.
Az Alzheimer-kóros betegek az agyi működést mérő tesztek megoldása során a kezelést követően 50 százalékos fejlődést mutattak. Joseph Bellanti professzor, a washingtoni Georgetown University’s International Immunolog Center igazgatója arról számolt be, hogy huszonhat krónikus fáradtságban szenvedő beteg közül tizenkilenc mutatott jelentős javulást NADH-kiegészítés hatására. Nyolc páciens pedig a tünetek enyhüléséről számolt be.
Növényi hatóanyagok
Szőlőmag kivonat
A szőlőmag kivonat képes áthatolni a vér-agy gáton, védelmet nyújtva ezzel az agynak és az idegrendszernek is. A szőlőmagkivonat hatóanyagai védik az idegeket és az agyszövetet az oxidatív támadásoktól.
Rezveratrol
Védi az idegsejteket, valamint javítja  a vérkeringést , a jobb vérkeringés pedig szellemi frissességet eredményez.
Kvercetin
A kvercetin kiváló antioxidáns, ezért semlegesíti a káros szabadgyököket az agyban, a vérben, a sejtekben és a sejtmagban.
Bacopa levél kivonat
A Bacopa Moneria kivonat legfontosabb tulajdonsága, hogy optimalizálja az emlékező képességet. A Bacopa Monira kivonat egyik érdekessége, hogy képes modulálni és javítani a kognítiv képeségeket.
Vitaminok
Kolin (B8-vitamin)
Serkenti az agyműködést (szellemi frissesség, koncentrálás, javítja az emlékezőképességet).
Folsav (B9-vitamin)
A folsavnak az agyunkra is nagy hatása van, ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben, az koncentrálási nehézségeket, memóriazavarokat, illetve a kognitív képességek csökkenését jelentheti.
Nyomelemek
Mangán
A mangán képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be. Szükséges a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim működéséhez is.A SOD javítja az immun-és idegrendszeri funkciókat, véd a szabadgyökök által okozott károkkal szemben, csökkentve s sérüléseket az agyban és egyéb szervekben.
Cink
A cink hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához.
Mangán: tengeri alga, mogyoró- és diófélék (mandula, pisztácia, dió, makadám dió, stb)
Cink: kagyló, búzaörlemény, edami sajt, borjúmáj, zabpehely, tökmag, marhahús, napraforgómag, lencse, tojássárgája
Aminosavak
Triptofán
A triptofán egy esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. Fontos szerepe van két hormon, a melatonin és a szerotonin termelésében, ezért a tripofán befolyásolja a hangulatot, illetve a szervezet stressz válaszát. A triptofán a szerotonin neurotranszmitter előfutára a központi idegrendszerben.
Acetil-L-karnitin
Az acetil-L-karnitin segíti az agyat a stressz okozta sérülésektől és a korral történő funkcióromlástól.
- A triptofán egy esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. Fontos szerepe van két hormon, a melatonin és a szerotonin termelésében, ezért a tripofán befolyásolja a hangulatot, illetve a szervezet stressz válaszát.
- A triptofán a szerotonin neurotranszmitter előfutára a központi idegrendszerben.
Az elmúlt években a kutatók egyre komolyabban foglalkoznak a triptofán szervezetre gyakorolt hatásával, és úgy találták, hogy a triptofán segíthet azoknak a betegeknek, akiket mentális betegségek kínoznak. Így a triptofán alkalmazása szóba jöhet a pánikbetegség, a depresszió, vagy a kényszerbetegek és az alvászavar kezelésekor.
- Az acetil-L-karnitin védi az idegrendszered többféle irányból és módon, és emellett a kognitív funkcióid hatékonyságát fokozza. A kognitív, más néven megismerő funkciók, azok az agyi folyamatok, amelyek segítségével információkat szerzel a világról, jelentéssel ruházod fel azokat, illetve azoknak megfelelően cselekszel.
A neuropszichológiai tesztek hagyományosan 5 kognitív területre irányulnak, ezek: az intelligencia, nyelv-beszéd, memória, észlelés és az exekutív (végrehajtó) funkciók.
– Az ALC az agyadban koncentrálódik, és a szintje nagymértékben csökken a korod előrehaladtával. Ha kívülről viszed be ezt a hatóanyagot, akkor nagymértékben csökkented az agyi funkcióid öregedési folyamatait. – Ez a hatóanyag képes arra is, hogy a vér-agy gáton átlépjen, és az agyadban erős antioxidánsként működjön. Ezzel a funkcióval, az agysejtjeid romlását tudja akadályozni, amely jelentkezni fog ahogy öregedsz. – E védelmező hatása miatt, az ALC a szabad-gyökök által közvetített betegségek egyik hatásos ellenszere. Ilyen betegség az Alzheimer és a Parkinson kór. – Az öregedési folyamat során az agyadban a dopamin receptorok is változnak. Csökken a dopamin megkötő és leadó képességük. A dopamin nagyon fontos neurotranszmitter, amire szükséged van a normális életedhez.
A dopamint többnyire az agyad örömközpontjával hozzák kapcsolatba, ahol is élvezetet, örömet stimulál, hogy motiváljon bizonyos cselekedetek végrehajtására, hogy így még több dopaminhoz jusson.  A következő dolgokat jutalmazza az agyad dopaminnal: –  étkezés – szex, szerelem kellemes érzete – bizonyos kábítószerek (ebből alakul ki a drogfüggés) – semleges cselekvések, melyekhez az agy örömérzetet társít. A dopamin receptoraid védelme ezért különösen fontos lehet, ha a jó hangulatod számít.
Aminosavak, Q10 koenzim
Taurin
A taurin segít agyi impulzusokat létrehozni azzal, hogy a kálium, a nátrium, a kalcium és a magnézium sejtekből történő ki-és beáramlását segíti. Így kulcsfontosságú szerepet játszik az idegi funkciókban és a vérnyomás szabályozásában.
A taurin nyugtató hatással van az agyra és segít leküzdeni a szorongást.
A taurin segít agyi impulzusokat létrehozni azzal, hogy a kálium, a nátrium, a kalcium és a magnézium sejtekből történő ki-és beáramlását segíti. Így kulcsfontosságú szerepet játszik az idegi funkciókban és a vérnyomás szabályozásában. Ezenfelül gátló neurotranszmitter (vagy nyugtató kémiai jel), valamint sejtmembrán-stabilizáló szerepet is betölthet, ami azt jelenti, hogy lenyugtatja az agyat és az idegrendszert, és segít leküzdeni a szorongást, az epilepsziát, és további agyi eredetű problémákat. Gyenge nyugtatónak is tartják.
Q10
A Q10 fontos szerepet tölt be a szervezet sejtszintű energiatermelő folyamataiban. Sejtjeink működésére, így az agymunkára is kedvezően hat a koenzim Q10.
A Q10 fontos szerepet tölt be a szervezet sejtszintű energiatermelő folyamataiban, támogatja a normál vérnyomást, segít fenntartani a szív egészségét.
A Q10 segíti a mitokondriumot abban, hogy energiát állítson elő. Ez az antioxidáns éppen ezért létfontosságú a test számára az egészséges sejtfolyamatok fenntartásához.
Nem csupán a sejtjeink működésére, hanem az agymunkára is kedvezően hat a koenzim Q10. Serkenti az agysejteket, egy argentin felmérés kimutatta, hogy a pácienseknek adott koenzim Q10 következtében az addig lelassult agyi folyamatok felgyorsultak.
„Az emberi agy... folyton dolgozik, egy másodpercre sem hagyja abba. Hétvégén, ünnepeken sem. (...) Elég vacak a munkaszerződése.”
David Grossman (izraeli író)

Fontos figyelmeztetés: A készítmény csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható!
- A készítmény egyedüli tápanyagforrásként nem használható!
- Javasolt napi adagnál ne fogyasszon többet!
- Gyermek elől gondosan elzárandó!
- Ügyeljen arra, hogy a készítmény fogyasztás mellett is változatos, kiegyensúlyozott étrendet és egészséges életmódot folytasson, mert a termék fogyasztása ezeket nem helyettesíti.
Tárolás:szobahőmérsékleten, száraz helyen, napfénytől védve, gyermekektől elzárva.

S0601

Megadott referenciák